Avontuur In De Tongariro Alpine Crossing

12 March 2024
Mogelijk is de wandeling door de Tongariro Alpine Crossing de meest spectaculaire van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland, maar ook pittig!

Door: Graatje Weber

Midden op het noorder eiland van Nieuw-Zeeland ligt het Tongariro National Park, een national park dat een groot vulkanisch systeem bevat. Er zijn bijzondere landschappen te vinden en dramatische uitzichten. Er gaan een wandelpad van de ene kant naar de andere kant, precies tussen de drie grote vulkanen door. In dit blog vertellen we over onze dag in de Tongariro Alpine Crossing!

Blog image

Ein Stevige Wanjeling

De trail van de Tongariro Alpine Crossing heeft een lengte van 19,4 kilometer en duurt gemiddeld een uurtje of acht om te voltooien. Het hoogste punt ligt op 1.886 meter boven de zeespiegel. Het hele gebied is vulkanisch actief, wat wilt zeggen dat elk moment iets kan gebeuren. Dat is de theorie, in de praktijk zijn het 'gewoon' bergen waar je doorheen wandelt. Toch is het belangrijk om met deze kennis in het achterhoofd zo'n wandeling te starten. De kans is klein dat er iets gebeurd, maar ook een kleine kans is een kans. Dat maakt zo'n wandeling wel spannend natuurlijk!

Blog image

Wij begonnen vanuit de parkeerplaats aan de westelijke zijde van de grote vulkanen. Met de juiste kleding en voorbereiding gingen we op pad voor een stevige dag in de bergen. Ook dit is Nieuw-Zeeland!

Blog image

Mt. Ngauhoeroe of Mt. Doom?

Vanaf moment een hadden we een uitzicht met Mt. Ngauhoeroe prominent in beeld. Deze strato vulkaan heeft een haast perfecte symmetrische vorm en daarom ook gebruikt als decorstuk in de beroemde films van The Lord of the Rings. In de film werd, met een beetje hulp van CGI, de vulkaan omgedoopt tot Mt. Doom. Het gebied rondom de vulkaan werd gebruikt voor meerdere filmlocaties voor de wereld van Mordor in The Lord of the Rings trilogie. Deze flinke berg is 'slechts' 2.500 jaar oud en heeft in die periode ongeveer zeventig uitbarstingen gehad. De laatste keer dat Mt. Doom échte lava spoot was in 1974-1975. Sindsdien wordt deze actieve vulkaan in de gaten gehouden om te bepalen of het veilig is voor bezoekers in het national park.

Blog image

Blog image

Effe Omhoog Biej De Devil's Staircase

De eerste paar kilometer van de trail waren goed te doen. We liepen door de Mangatepopo Vallei en het pad ging voorzichtig omhoog, maar we merkten er haast niets van. Dit was ook wel nodig want bij de voet van Mt. Ngauhoeroe begon The Devil's Staircase. Dat is een behoorlijk steil gedeelte in het wandelpad waarbij je op een korte afstand ongeveer 200 meter omhoog klimt. Vrij intensief! Het landschap veranderde in iets dat we gewend waren. De vulkanische rotsen en stenen lieten de omgeving steeds meer op IJsland lijken. Gelukkig was de temperatuur hier wel iets vriendelijker.

Blog image

Er liepen andere wandelaars in de buurt en velen moesten zich overgeven aan kortademigheid. Dan kunnen wij ons natuurlijk niet laten kennen en lopen we stug door. Stiekem waren ook wij blij toen we boven waren! We stonden hier aan de voet van de zuidelijke krater, van Mt. Ngauhoeroe. Het landschap leek op de NASA-foto's van Mars. Er waren geen plantjes meer te zien. Even uitrusten voordat we verder gingen.

Blog image

Blog image

Huh, IJsland?

Op 't moment dat we de Tongariro Alpine Crossing bezochten hadden we al twee hele zomers in IJsland gewoond. We voelden ons bijna thuis hier in het Tongariro National Park. Een vulkaan is ten slotte een vulkaan en de vulkanische rotsen die er overblijven na een uitbarsting hebben dezelfde uitstraling. Net als in IJsland was het hier grijs, rood, oranje en bruin. Overal stenen met dramatische vormen en zichtbare kraters die overgebleven zijn van explosieve momenten. Ahh, stonden we helemaal in Nieuw-Zeeland en ons uitzicht was identiek aan IJsland.

Blog image

't Letste Bergje Op

Het hoogtepunt van deze trail zijn de Emerald Lakes. Dit zijn een drietal kleurrijke meertjes die door mineralen een erg felle kleur hebben. Dit steekt natuurlijk flink af tegen het dorre bruine landschap. We keken uit naar het moment dat deze Emerald Lakes in zicht zouden krijgen. Nog een laatste bergje, en dan moesten we ze zien. Wederom was dit een nette klim dit steil naar boven ging. Ach, het laatste bergje. Dat deden we 'effe'.

Blog image

Boven aan het bergje kwamen we erachter dat dit nog steeds niet het gehoopte uitzicht was op de Emerald Lakes, maar op een erg ruig landschap. Een landschap dat gebruikt werd als filmlocatie voor the plains of Gorgoroth in Mordor in The Lord of the Rings. Tja, erg mooi maar wij willen die meertjes zien. Het pad ging links van ons verder en je raad het al: een volgende klim omhoog!

Blog image

The Red Crater

Oké, de állerlaatste klim moest dit zijn. Er was inmiddels ook geen enkele berg om ons heen te zien die hoger was dan de plek waar wij waren, dus dit moest wel het hoogste punt van de wandeling zijn. Gelukkig werden we beloond met een onverwacht uitzicht dat erg spectaculair was. In zekere zin hadden we Mt. Tongariro beklommen en stonden we nu op de kraterrand van één van de kraters van deze kolossale vulkaan. De Red Crater is de jongste en meest actieve krater in het Tongariro National Park en er stoomde nog aardig wat gas uit de bodem.

Blog image

De dieprode kleur en scherpe randen met diepe spleten maken de Red Crater toch wel een geologisch hoogtepuntje. We hadden deze plek wel eens voorbij zien komen op sociale media toen we op zoek waren naar gave plekken in Nieuw-Zeeland, maar we wisten niet de naam en ook niet waar ie zich bevond precies. Nou, gevonden! Daar lag ie voor onze neus.

Blog image

Jaaa, de Emerald Lakes

Het pad bracht ons verder langs de kraterrand naar de noordelijke zijde van de vulkaan. Eindelijk! Daar waren de Emerald Lakes! We daalden een stukje naar beneden om een mooi uitzichtpunt over de drie felblauwe meertjes te krijgen. We roken zwavel, weer even een flashback naar IJsland. Voor ons lag een mooi geothermisch gebied en we hadden geluk want het zonnetje kwam even door! Met de zon aan de hemel komt de kleur van de Emerald Lakes nog beter tot zijn recht.

Blog image

Tijd voor een snack en een drankje. Dit is een gortdroog gebied en de nodige lichamelijke inspanning hadden we wel gehad voor vandaag. Even een moment van rust en genieten van al het moois dat om ons heen te zien was. Bizar om te beseffen dat dit Nieuw-Zeeland is. Een dag eerder zwommen we nog in het regenwoud bij een waterval, nu staan we op ruim 1.800 meter hoogte tussen actieve vulkanen. Bijzonder!

Blog image

De Top Van Mt. Doom

Jaren geleden, in Oktober 2018, bezocht Graatje ook al deze plek met Jordy en Mitch, twee vrienden. Ze probeerden toen de top van Mt. Ngauhoeroe te bereiken, maar moesten die missie destijds staken omdat het pad niet veilig was. Er was nu een nieuwe kans om de top van Mt. Doom te bereiken... Juliette dacht hier anders over. Nóg meer bergop lopen? Echt niet. Alleen al bij het kijken naar de berg ging de zin over voor Juliette.

Blog image

Gelukkig is er tegenwoordig een manier om vals te spelen. Er was nog één volle accu over van de drone. Misschien lukte het om met de drone even in de krater te spieken om tóch te kunnen zien hoe het daarboven uitziet. De drone vloog maar liefst 750 meter omhoog om op gelijke hoogte te kunnen komen met de top van de vulkaan. Op de achtergrond was Mt. Ruapehu te zien, een andere enorme vulkaan in het Tongariro National Park. Wat een plaatje was dit! En de krater van Mt. Doom? Daar was geen lava te zien en ook geen Sauron.

Blog image

Truuk Nao De Auto

Met ongeveer 20 kilometer en het nodige verval in de benen was het tijd om terug te gaan naar de auto. De Devil's Staircase ging nu een stuk sneller dan op de heenweg. Even nog door de vlakke vallei en toen waren de laatste kilometers nog vrij snel gemaakt. We voelden het wel in de benen, maar wat een schitterende hike is de Tongariro Alpine Crossing. Blijdschap en opluchting regeerde toen we de auto zagen staan. Uitgeput reden we naar de stad Taupo waar we die nacht sliepen. Het was een pittige dag in de bergen, maar we hadden het voor geen goud willen missen. Soms is een beetje afzien nodig om een stukje waardering te krijgen voor de immens mooie natuur.

Blog image

Beyond Travels

Ook op de mooiste locaties komen tijdens je volgende avontuur? Wij hebben alle gave locaties gebundeld in interactieve kaarten op Google Maps. Gemakkelijker wordt het niet om te navigeren naar de allermooiste plekjes! Alles is met de hand geplaatst en gebaseerd op onze eigen ervaringen en avonturen. Kijk snel of jouw bestemming al op onze website staat.

Instagram: Follow the adventure here.

Youtube: Watch our travel videos here.

Facebook: Be part of us here.

Get in touch: Send us an email.