Hoofdstad van de Hotsprings

14 March 2024
We kenden natuurlijke hot springs in geuren en kleuren van IJsland, maar wat we in Rotorua tegen kwamen gaat daar nog met tien stappen overheen.

Door: Graatje Weber

Natuurlijke warmwaterbronnen zijn hemels. Althans, als je er in kunt baden. Soms zijn de bronnen zó heet dat baden onmogelijk is, maar zelfs dan hebben natuurlijke hot springs vaak een kleurrijke uitstraling door mineralen en algen in het water. In IJsland hadden we tal van hot springs binnen handbereik, maar wat we in Rotorua, Nieuw-Zeeland, tegen kwamen was paradijselijk. In dit blog vertellen we over de geothermische natuur rondom het stadje Rotorua, voor ons in ieder geval de hoofdstad van de hot springs.

Blog image

Ehh, Rotorua? Watte?

De kans is aanwezig dat je nog nooit van Rotorua gehoord hebt. Dat is niet vreemd aangezien deze stad op een slordige 18.500 kilometer afstand ligt van Nederland. Enfin, Rotorua ligt in het midden van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland en bevindt zich midden in een zéér actieve vulkanische zone. Geothermische taferelen in de omgeving zijn dan ook erg aanwezig. Naast de natuurlijke hot springs zijn er nog tal van andere bijzondere plekken en verhalen te vinden.

Blog image

Rotorua werd ongeveer 600 jaar geleden gesticht door de Te Awara Maori. Vruchtbare grond, geothermische bronnen en grote visvangsten maakten het een prettige leefomgeving. Voor de Maori waren de warme bronnen niet alleen belangrijk om praktische redenen, als koken en voor warmte, maar ook van spirituele betekenis. Aan het begin van de 19e eeuw kwamen ook de eerste Europeanen zich vestigen in het gebied rondom Rotorua. Avonturiers, reizigers en wetenschappers waren erg onder de indruk van de geothermische omgeving van Rotorua. De Pink and White Terraces, het achtste wereldwonder, bestond toen nog en trok erg veel mensen aan. Misschien is het goed om dit achtste wereldwonder even toe te lichten.

Blog image

't Achtste Weareldwonder

Nieuw-Zeelanders riepen de Pink and White Terraces zelf uit als achtste wereldwonder. Hoe kan het dat je er (waarschijnlijk) nog nooit van gehoord hebt? Dat is omdat dit wereldwonder niet meer bestaat. We bezochten de Buried Village of Te Wairoa, een dorpje dat ooit aan de voet stond van de Pink and White Terraces. Lang verhaal kort: een enorme vulkaanuitbarsting van Mt. Tarawera in 1886 verwoeste het dorpje Te Wairoa en ook de Pink and White Terraces.

Blog image

Te Tarata (de White Terraces) waren de grootste terrassen en hadden een heldere witte kleur. Otukapuarangi (de Pink Terraces) hadden een zachte roze tint. Beiden waren enorme gelaagde terrassen gevormd door natuurlijke geisers en duizenden jaren van geothermische activiteit. Kokend water verzadigd met silica stroomt uit de hot springs en vormt de terrasranden bij afkoeling. Water stroomde in laagjes naar beneden waarbij er bassins gevormd werden. Elke laag vormde een eigen trap in de terrassen. Vanaf 1870 reisden mensen van over de hele wereld naar Rotorua om dit achtste wereldwonder te zien.

Blog image

Blog image

Mt. Tarawera

We leerden in 't museum dat op 10 juni 1886 de enorme vulkaan Mt. Tarawera plotseling uitbarstte. De terrassen werden volledig verwoest. Prachtige witte silica bassins verdwenen onder een metersdikke laag van as en vulkanisch puin. Het nabijgelegen dorpje Te Wairoa kon de lava niet ontsnappen en werd eveneens overspoeld met lava. Het moet een apocalyptische gebeurtenis zijn geweest. Wij konden rondlopen tussen de ruïnes van Te Wairoa en enkele oude foto's en schilderijen van de Pink and White Terraces bewonderen. Zonde dat dit natuurlijke wonder verdwenen is.

Blog image

Pohutu Geiser

Naast verwoesting, zijn er ook leuke zaken aan vulkanische activiteit te vinden. In Rotorua troffen we ook de grootste geiser van het zuidelijke halfrond. Pohutu is de naam en de geiser spuit dertig meter hoog de lucht in. Dit doet ie ongeveer twintig keer per dag. De geiser is een heuse toeristenattractie geworden, terwijl de Maori sterke spirituele en culturele waarde hechten aan Pohutu.

Blog image

Wai-O-Tapu

In Maori taal betekent Wai-O-Tapu eigenlijk iets als 'heilige wateren'. De spectaculaire kleuren van de geothermische poelen en geisers geven alle reden voor de Maori om Wai-O-Tapu als iets bijzonders te bestempelen. Het water kent chemische reacties tussen een aantal mineralen als zwavel, ijzer en silica. Het resultaat hiervan zijn kleurrijke poelen en stomende meertjes. De Champagne Pool is de meest beroemde plek van Wai-O-Tapu. Helaas is het water 74ºC, te heet om te badderen.

Blog image

Wo Kinne Ver Waal Badderen?

We begonnen dit blog over hot springs, dus we gaan het eindelijk over de hot springs hebben waar we ook écht iets mee kunnen. De regio rondom Rotorua is bezaaid met warmwaterbronnen die geschikt zijn om in te baden. Met bezaaid, bedoelen we ook écht bezaaid. Er waren talloze plekjes te bezoeken waar we konden genieten van een natuurlijke spa.

Blog image

De Hot 'n Cold was er eentje die we uit willen lichten in dit blog. Deze badplaats lag direct naast de weg toen we op route waren naar Wai-O-Tapu. Een rivier van warm water stroomt onder de weg door en aan weerszijde van de brug kun je omlaag lopen om een bad te nemen. De temperatuur is sterk afhankelijk van de vulkanische activiteit. Op sommige plekken was het écht heel heet, maar het geluk wil dat de warme rivier een koude rivier ontmoet. Je kunt dus helemaal zelf de perfecte spot vinden.

Blog image

Een Nieuw-Zeelandse vrouw was vaste klant van deze hot spring en tipte ons over een speciale plek naast de rivier. In een klein holletje onder een boom konden we met de hand een witte soort klei graven die silica bevat. Ze instrueerde ons om ons lichaam met deze modder in te smeren. In de winkel was dit erg duur om te kopen, maar hier was het gewoon te vinden in de natuur. We lieten de witte klei op ons indrogen en spoelden het erna weer af in de rivier. Dit is pas een échte natuurlijke wellness spa!

Blog image

Kerosene Creek

Dan moeten we kort nog even iets schrijven over de Kerosene Creek. Dit is, potentieel, de mooiste hot spring die we ooit bezocht hebben. Via een zandweggetje vonden we een kleine parkeerplaats. We volgden een rivier door het bos. Deze rivier was warm. Op de 'place to be' was er een waterval in de rivier die óók warm was! Het water is ongeveer 38-40ºC, stromend, met waterval, omringd met prachtige bomen. Kan het nóg beter dan dit? Wij vroegen het ons af. Kerosene Creek verdient een plek in de hall of fame van bijzondere locaties! Limburgstalige video hier.

Blog image

Stadspark Rotorua

Al die hot springs en geothermische parken zijn schitterend, maar nieuw voor ons was de activiteit in het stadje van Rotorua zelf. In IJsland hadden we ook wel eens een dampend poeltje gezien in een dorpje. Hier in Rotorua was dit even een level hoger. Grote poelen water die dampend laten zien dat er iets borrelt onder de grond. De stad ligt er vol mee. Hekken zorgen ervoor dat je niet per ongeluk in kokend water terecht komt. Gelukkig zijn er ook momenten om wederom te genieten van het warme water. In het stadspark ligt een voetenbad waar mensen bij elkaar komen om pootje te baden in het warme water.

Blog image

En Ein Bietje Efteling

Om het allemaal nog sprookjesachtiger te maken ontdekten we in Rotorua iets dat zomaar in de Efteling thuis zou horen. Net buiten de stad vonden we de Blue Lake. In de avond stopten we naast het meer en volgden we een wandelpad naar een duister bos. Spannend. We hadden gelezen dat hier glowworms moesten zitten! Het duurde niet lang tot we omringt waren met allemaal kleine lichtpuntjes. Normaal leven glowworms in grotten, maar deze kolonie had zich genesteld in het bos. Dit was net een sprookjesbos!

Blog image

Blog image

Beyond Travels

Ook op de mooiste locaties komen tijdens je volgende avontuur? Wij hebben alle gave locaties gebundeld in interactieve kaarten op Google Maps. Gemakkelijker wordt het niet om te navigeren naar de allermooiste plekjes! Alles is met de hand geplaatst en gebaseerd op onze eigen ervaringen en avonturen. Kijk snel of jouw bestemming al op onze website staat.

Instagram: Follow the adventure here.

Youtube: Watch our travel videos here.

Facebook: Be part of us here.

Get in touch: Send us an email.