Selfies Maken Met Quokkas

30 May 2024
Ooit gehoord van quokkas? Wedden dat je na het lezen van dit blog er eentje wil hebben?

Door: Graatje Weber & Juliette van Montfort

In 1696 landde de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh op een klein eilandje vlak voor de kust van Perth, West-Australië. Het eiland had prachtige stranden, maar ook een aantal vreemde dieren. Willem noemde het eiland het rattennest. Later vertaalde de Britten deze naam naar Rottnest. Deze ratten waren geen ratten, maar quokkas! Mogelijk zijn dit de schattigste en vriendelijkste dieren van heel Australië. In dit blog vertellen we jullie over ons avontuur naar Rottnest Island en onze ontmoetingen met deze koddige quokkas! Voor de videobeelden, klik hier.

Blog image

Eine Ferry Vol Kotszakjes

Rottnest Island, een eiland dus, is alleen te bereiken met de boot. We namen de ferry van de Barrack Street Jetty in downtown Perth. Het eerste stuk was over de grote Swan River. Rustig boottochtje met veel te zien om ons heen van de stad. De laatste 40 minuten van het veerpont zijn over de oceaan. Vrijwel meteen nadat we de open zee op gingen sloeg het rustige boottochtje om naar een zeer onstuimige overvaart. De kapitein leek de ruwe zee wel leuk te vinden en knalde met, naar onze mening, een flinke snelheid over de metershoge golven. Wij kunnen wel tegen een stootje, maar onze medepassagiers hadden duidelijk een minder sterke maag. Na vijf minuten op zee deelde de bemanning kotszakjes uit. Veel mensen weigerden de zakjes. "Niet nodig" moeten ze gedacht hebben. Kort daarna was het kotszakje voor velen tóch nodig. We gaan niet overdrijven, maar we gokken op zéker 20-25 mensen om ons heen die hun ontbijt retour gooiden in het zakje. Je moet er wat voor over hebben om het schattigste diertje van Australië te zien.

Blog image

Fietsvakantie in Zeeland

Het ticket van de boottocht was ook geldig voor het huren van een fiets. De fiets is het beste vervoermiddel om het eiland te verkennen. Als Nederlanders kunnen we prima overweg met een fiets. Dit was vooral merkbaar toen we Australische gezinnen zagen fietsen. Dat ging nog wel eens mis. Het begrip versnellingen lijken ze niet te snappen en enige snelheid durfden de meesten niet aan. De zon kwam door en we fietsen door de duinen met lichte begroeiing. Heel even voelde het alsof we op vakantie in Zeeland waren, tot we naar de zee keken die een prachtige blauwe kleur had. Toch een klein verschil met Nederland.

Blog image

Quokka Gespot!

Het moment was daar! Quokka gespot! Net kleine bruine beertjes, of ratten. Beertjes zijn leuker dan ratten, dus we houden het op beertjes. Quokkas zijn geen beren en ook geen ratten. Het zijn buideldieren, net als kangoeroes en koalas. De kleintjes heten joeys en leven ongeveer zes maanden in de buidel bij moeder quokka. Zijn ze niet schattig?

Weetje: Quokkas hebben de bijnaam 'het gelukkigste dier op de wereld' omdat ze altijd lijken te glimlachen. Deze glimlach is eigenlijk gewoon de natuurlijke vorm van hun mond.

Blog imageBlog image

Bang zijn de kleine buideldiertjes niet. Ze zijn nieuwsgierig en komen graag een kijkje nemen of even snuffelen. Aanraken is streng verboden. Ook voeren is niet toegestaan. Menselijk voedsel kan namelijk giftig zijn voor de quokkas. Als je jezelf naar de grond beweegt kun je op ooghoogte komen met de quokka en een leuke foto maken. Dit is waar de quokkas de laatste jaren hun opmars gemaakt hebben op sociale media: iedereen wil een quokka-selfie!

Blog image

Blog image

Euveral Loupe Quokkas

De quokkas hebben geen natuurlijke vijanden op Rottnest Island. Australië zit vol met gevaarlijke dieren, maar op dit eiland doet moeder natuur even chill. Geen giftige slangen of spinnen te bekennen hier. Enkel een verdwaalde roofvogel zou, potentieel, een gevaar kunnen vormen voor de quokkas. Ze leven veel in holletjes en struiken, dus zelfs voor een roofvogel wordt het lastig een quokka te vangen. In het dorpje aan Thomson Bay zitten quokkas werkelijk overal. Restaurants en winkels hebben zelfs speciale quokka-deurtjes om de vermeende ratten buiten de deur te houden. Brutale quokkas springen op de tafel en hopen wat voedsel te vinden, ondanks dit giftig voor de kan zijn. Sommige toeristen kunnen het niet weerstaan om de quokkas, uit goede bedoelingen, iets te geven. Helaas kan dit slecht uitpakken voor de diertjes.

Weetje: Quokkas komen alleen voor in het zuidwesten van Australië, met verreweg de grootste populatie op het Rottnest Island. Op het vasteland van Australië zijn ze zeldzaam om te spotten.

Blog image

Blog image

Zo Eine Wilse Toch Höbbe?

Zijn ze niet schattig? Zo een wil je toch hebben? Wellicht vraag je je al of je een quokka als huisdier kun, en mag, houden. We moeten je teleurstellen. Deze buideldiertjes hebben een dieet van specifieke plantjes die alleen in zuidwest Australië groeien. Het voeren van ongeschikt voedsel zorgt voor ongezonde quokkas. Daarnaast zijn quokkas beschermd onder de wet. Op Rottnest Island verzuip je in de quokkas, maar toch zijn de geclassificeerd als beschermde diersoort in Australië. Je mag ze absoluut niet vangen of meenemen uit hun natuurlijke omgeving. Wil je een selfie met een quokka, dan zul je naar Rottnest Island moeten gaan.

Blog image

Blog image

Beyond Travels

Ook op de mooiste locaties komen tijdens je volgende avontuur? Wij hebben alle gave locaties gebundeld in interactieve kaarten op Google Maps. Gemakkelijker wordt het niet om te navigeren naar de allermooiste plekjes! Alles is met de hand geplaatst en gebaseerd op onze eigen ervaringen en avonturen. Kijk snel of jouw bestemming al op onze website staat.

Instagram: Follow the adventure here.

Youtube: Watch our travel videos here.

Facebook: Be part of us here.

Get in touch: Send us an email.